Креативни занимания за деца и родители

Пинята

Необходими материали – балон, вестници или мека хартия, брашно, вода, цветна хартия, лепило за хартия

„Детската стая“ – ателие „Пинята“

От брашното, разбъркано с хладка вода се забърква негъста смес, която ще служи за лепило. Вестниците се накъсват на парченца. Балонът се надува и върху него започват да се лепят, напоени в брашнената смес парчета вестник, като се оставя отвор около завързаният край на балона. Добре е да се налепят поне 2-3 слоя, като всеки слой се изчаква да поизсъхне. Пинятата се украсява след като слоевете вестник са добре изсъхнали. Това може да отнеме 1-2 дни. След като вестниците са изсъхнали, балонът се пуква или изважда, на отвора се добавя връзка за закачане и започва украсяването. Украсата може да бъде всякаква, но е добре да е по-лека – цветни листчета, ленти, хартиени очи, прежда, мъниста. След като украсата е готова, пинятата се пълни с лакомства, балони, монети, дребни и леки предмети.

Вулкан

Необходими материали – бутилка, пакетче сода бикарбонат, чаша оцет, кутия, цветна хартия, лепило, камъчета, дребни фигурки

“ Детската стая“ – ателие „Вулкани“

В кутия или подходящ съд се подреждат камъчета, мидички, фигурки. В центъра се поставя бутилка, която се увива с намачкана цветна хартия. Хартия може да се сложи и по дъното на кутията, така че да се постигне макет на вулкан. В направения вулкан от бутилка се изсипива пакетчето сода и постепенно се добавя по малко оцет. Пяната, която излиза от вулкана изключително много забавлява децата.

Домашен пластилин

Необходими материали – брашно – 200гр., сол – 85гр.,олио – половин супена лъжица, вода – половин чаена чаша, сладкарска боя за оцветяване

Ателие „Пластилин“и

Продуктите се смесват, оформят се няколко топки, които могат да се оцветят както в процеса на замесване, така и накрая. Този пластилин е мек и лесен за оформяне, а фигурките изсъхват и се запазват за известно време.