Дневник на пътешественика

Времето за отдих е добър момент за насочване на детето към изразяване на впечатленията от видяното и преживяното. „Интелигентността и чувствителността към живота следва да се разгръщат с всички възможни средства“, твърди френският психоаналитик Франсоаз Долто в книгата си „Когато се появи детето“. Играта, която включва развиване на сръчността и  физиката, разходките, срещите с нови места, хора и ситуации, разказването на истории, всичко това стимулира детската интелигентност.

Когато детето разказва история, то се превръща в изобретяващо същество, което използва наличния си опит, своята памет, способност да възпроизвежда, обогатява и предизвиква внимание и интерес със своето творение. Много е важно децата да бъдат изслушвани, когато имат желание да разказват, да говорят за нещата които са ги впечатлили, така че да бъдат чути.

Воденето на Дневник на пътешественика е  добра възможност, детето с помощта на родител да започне да записва собствените си истории. За дневника може да се използва обикновена тетрадка или тефтер, който да се надпише и украси. В дневника самостоятелно или с помощта на родител се записват впечатленията от местата, които е посетило детето или откритията които е направило. Могат да се добавят рисунки, използвани билети, снимки, брошури. От значение е самото представяне на спомена или събитието, оказали въздействие, не толкова големината на текста.

Описвайки впечатленията си, детето се превръща в автор, създател на истории, които ако реши, може да сподели с приятелите и роднините си или да запази за себе си. След време написаното ще е много интересно за детето, тъй като то е част от него, когато е било по-малко. Воденето на дневник подпомага развитието на паметта,способността за ретроспекция, чувствителността към детайлите, помага на детето да се научи да се свързва със себе си като самостоятелно същество.

Родителят може да подпомогне интереса на детето към воденето на Дневник на пътешественика с участие и интерес, а също и с разкази за пътешественици, които са описвали преживяванията си

За по-малките деца, които не боравят добре с езика, вместо дневник, може да се изработи Кутия на пътешественика, в която да се оставят малки предмети, напомнящи за местата, които са посетени. В зимните месеци, когато възможностите за излизане са по-ограничени, детето заедно с родителя може да разглежда съкровищата от кутията и заедно да си припомнят къде са били и какво интересно се е случвало.

„Работилница за млади изследователи’ – Ателие „Дневник на пътешественика“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *