Лятно творчество

В летните месеци, когато децата прекарват повече време навън, възможностите за откриване на нови неща за изследване, игра, творчество и учене са безбройни. Независимо дали детето е в града или сред природата, времето прекарано извън дома или детското заведение е време за експериментиране, нови възможности, ситуации и срещи.

В часовете, в които детето не играе, скучно му е и не намира само нещо интересно за правене, родителят може да предложи това, което помни, че го е забавлявало, когато самият той е бил дете.

У дома и навън има много неща, които могат да се превърнат в основа за творчество.

На плажа

Морето и пясъкът могат да бъдат безкраен източник на радост и приятни вълнения. Разбира се, в пясъка могат да се копаят дупки, на брега могат да се строят кули, да се събират камъни, миди. Освен това, пясъкът може да се използва за направа на фигури, за изписване на букви с мидички или с клечка, за създаване на приказни сюжети. Само по себе си строенето на кула е приятно и конструктивно занимание, но въвеждането на истории за морски същества, легенди за морето, елементи от любими филмчета, измислени герои обитаващи пясъчните кули, прави престоя на плажа незабравимо, смислено и вдъхновяващо преживяване за детето.

За най-малките са подходящи игри, които включват криене и намиране на предмети в пясъка, при което възрастният може да въвежда цветове, имена, брой на предметите. Строенето и разрушаването, събирането и изхвърлянето на играчки от торба или кофичка, също са подходящи за малките, тъй като освен че са приятни за тях, имат отношение към детското развитие.

Не е нужно възрастният да играе непрекъснато с детето, но е добре на малкия човек да бъдат показани различни възможности, както и да има взаимодействие с родителите извън храненето, обличането и другите грижи за тялото.

В гората

Гората дава много възможности за движение, игра, учене и творчество. Могат да се събират клони, шишарки, растения, с които да се правят различни украси, да се изграждат къщички за феи или други горски обитатели от клонки, пънчета и треви, да се правят венчета за главата, да се плетат гривни от цветя, да се събират камъчета за рисуване и декорация, растения за хербарии, паднали кори от дърветата и т.н. Гората е и домът на повечето от животните – герои от познатите на децата приказки. Тя може да е източник на вдъхновение за възрасния да измисля с помощта на детето нови истории, да разказва за митичните горски обитатели или да говори за природата и нуждата да я пазим.

На закрито

Детската стая -Ателие „Рисувани камъчета“

Лятото и времето прекарано навън сред природата са източник на множество материали, подхдоящи за творчество и украса. С боички, лепило и търпение могат да се направят цели картини с камъчета, могат да се украсяват бурканчета, да се правят вятърни звънчета от мидички, да се подреждат цветя и треви в купи или вазички, да се разиграват приказни сюжети.

Децата се вдъхновяват от интересния възрастен, човек който да ги впечатли, да им покаже възможности, да ги насърчи да бъдат креативни същества, личности творящи собствения си живот, с отношение към природата, хората и изобщо света и взаимодействието с него.

През летните месеци в ателиетата за детско творчество и развитие на Детската стая, наред с разиграването на приказки се твори предимно с материали, които децата могат да намерят сами навън по време на разходка или докато почиват със семействата си извън града.