Развиващи игри за деца

 

„Играта е най-висшата форма на изследване“ – Алберт Айнщайн

Играта е от голямо значение за развитието на детето и ориентирането му в света. Тя е своеобразно изразно средство, поле за експериментиране, създаване, учене и изява. Не случайно в кабинета на детския психолог децата играят, творят и рисуват. Така те отработват емоционални конфликти, страхове, тревога, споделят, конструират себе си и се развиват. Не само детският психолог, но и родителят, учителят, всеки възрастен ангажиран с детето, може да разбере много за детските преживявания чрез играта.

Мястото на възрастния в живота на детето не може да бъде компенсирано с никакви компютърни игри или играчки – предмети. Възрастният е този, който въвежда в света, показва какви действия са необходими в различни ситуации, възпитава в ценности. Комуникацията с възрастния е незаменима и от огромно значение за детското развитие. Затова е хубаво родителите да намират интересни занимания и за тях самите, които да стимулират жизненост, креативност и любопитство.

Игрите, които предлагам, са подходящи за деца от всякаква възраст, като могат да се видоизменят, обогатяват и адаптират към нивото на развитие и интересите на детето. Използвам ги често в практиката си на детски психолог, като заедно с децата измисляме различни допълнения. 

„Драсканица“ 

Това е игра, която допада на повечето деца, включително и на по-големите. Необходими са единствено лист и химикал или флумастер. На детето се предлага да нарисува драсканица/може да е всякакво изображение – линия, кръг, триъгълник/. Възрастният дорисува рисунката. Изображението може да е човече, къща, цвете или друго каквото хрумне на играещите. Говори се за това, на какво напомня драсканицата. След като възрастният приключи с рисунката, той на свой ред предлага драсканица, която да довърши детето. Колкото по-проста е драсканицата, толкова по-лесно е за детето да я оформи във фигура.

Играта няма конкретна продължителност. Играе се колкото е приятно. Дори да се играе 15- 20 минути, това е време, споделено с детето, в което има интензивен творчески обмен, детето получава така необходимото му внимание, стимулира се въображението, изобразяването и изразяването.

„Обща приказка“ 

Това е много разпространена игра, която може винаги да бъде изменяна и обогатявана.  Може да се играе от един или няколко участника, възрастни или деца. Един от играчите започва да разказва приказка, или история. Когато реши, спира разказа и посочва друг, който да продължи. Могат да се разказват познати приказки или измислени на момента. Играта подпомага вниманието и концентрацията, развива въображението и способността за правене на смислени връзки, стимулира експресивната реч. Това е един увлекателен за детето начин да се развива и учи чрез играта и да се наслаждава на компанията на възрастния.

„Игра за памет и внимание“ 

В кутия или торба възрастният и детето поставят няколко предмета. На детето се предлага да изброи какво има в кутията. Играта е подходяща за учене на нови думи, броене, стимулира концентрацията и способността за възпроизвеждане на информация. Играта може да се играе по различни начини. /Пример – „Какво има в детската стая?“, „Изброй пет неща, които са в хладилника“и т.н./

„Предизвикателства“ 

На малки листчета се записват забавни и полезни активности, които се поставят в предварително украсена кутия или буркан. Предизвикателствата могат да бъдат всякакви – „Нарисувай човек.“, „Изпей песен.“, „Клекни 10 пъти.“, „Подскачай като зайче.“ и т.н. В играта могат да участват  двама или повече играчи, като се спазва ред при изтеглянето на „предизвикателствата“.

„Солничка“ 

Прави се хартиена солничка от квадратен лист. От горната страна се написват числата от 1 до 4 във всяко квадратче, а от вътрешната всичко, което измислите заедно с детето и което, може да се изброи – трима футболисти, пет женски имена, четири животни, пет храни, трима съседи и т.н. Единият участник казва число от 1 до 20, другият пъхва палците и показалците си в отворите на солничката и започва да брои, като на всяко изброено число разтваря или затваря солничката. Първият участник бързо трябва да отговори на задачата записана във вътрешността на солничката. След това ролите се сменят – първият участник брои, а вторият отговаря на падналия се въпрос. Може вместо въпроси да измислите задачи, а за по-малките картинки за назоваване или броене.

Ако искате да си припомните как се прави солничка, може да видите във видеото на прекрасната Ели  тук.

Има много игри, които могат да бъдат показани на децата. За тях винаги е интересно родителите да споделят собствения си детски опит, да разказват за игрите които са играли.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *