Развиващи игри за деца

Играта е от голямо значение за развитието на детето и ориентирането му в света. Тя е своеобразно изразно средство, поле за експериментиране, създаване, учене и изява.

Мястото на възрастния в живота на детето не може да бъде компенсирано с никакви компютърни игри или играчки – предмети. Възрастният е този, който въвежда в света, показва какви действия са необходими в различни ситуации, възпитава в ценности. Контактът с възрастният е незаменим и от огромно значение за детското развитие.

Игрите, които предлагам, са подходящи за деца от всякаква възраст, като могат да се видоизменят, обогатяват и адаптират към нивото на развитие и интересите на детето.

Драсканица

Това е игра, която използвам в практиката си и която допада на повечето деца. Необходими са единствено лист и химикал или флумастер. На детето се предлага да нарисува драсканица/може да е всякакво изображение – линия, кръг, триъгълник/. Възрастният дорисува рисунката. Изображението може да е човече, къща, цвете или друго каквото хрумне на играещите. Говори се за това на какво напомня драсканицата. След като възрастният приключи с рисунката, той на свой ред предлага драсканица, която да довърши детето. Колкото по-проста е драсканицата, толкова по-лесно е за детето да я оформи във фигура.

Играта няма конкретна продължителност. Играе се колкото е приятно. Дори да се играе 15- 20 минути, това е време, споделено с детето, в което има интензивен творчески обмен, детето получава така необходимото му внимание, стимулира се въображението, изобразяването и изразяването.

Обща приказка

Това е много разпространена игра, която може винаги да бъде изменяна и обогатявана.  Може да се играе от един или няколко участника, възрастни или деца. Един от играчите започва да разказва приказка, като когато реши спира разказа и посочва друг, който да продължи. Могат да се разказват познати приказки или измислени на момента. Играта подпомага вниманието и концентрацията, развива въображението и способността за правене на смислени връзки, стимулира експресивната реч. Това е един увлекателен за детето начин да се развива и учи чрез играта и да се наслаждава на компанията на възрастния.

Игра за памет и внимание

В кутия или торба възрастният и детето поставят няколко предмета. На детето се предлага да изброи какво има в кутията. Играта е подходяща за учене на нови думи, броене, стимулира концентрацията и способността за възпроизвеждане на информация. Играта може да се играе по различни начини. /Пример – „Какво има в детската стая?“, „Изброй пет неща, които са в хладилника“и т.н./

Има много игри, които могат да бъдат показани на децата. За тях винаги е интересно родителите да споделят собствения си детски опит, да разказват за игрите които са играли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *