Игра „Шапка“

Играта „Шапка“ е забавна, разтоварваща и активира мисълта и творческия процес. Подходяща е и за деца и за възрастни, за рожденни дни, поводи, събития, подпомага взаимодействието между хора, които не се познават добре. Играта не изисква специални материали и може да се направи навсякъде, където има поне четирима желаещи.

Брой участници – Необходими са минимум 4 участника. Добре е играчите да са четен брой.

Необходими материали – шапка, малки листчета, химикалки, таймер.

Продължителност – Продължителността на играта зависи до голяма степен от броя на участниците, но тъй като протича на три етапа, може да отнеме малко повече време.

Подготовка – Всеки от участниците получава по 5 листчета, на които тайно от другите написва по едно съществително – книга, пръчка, очила, кърпа и т.н. Листчетата се сгъват и поставят в шапката, след което се оформят два отбора.

Първа част – С монета или на друг принцип се решава кой отбор започва пръв, тъй като това дава предимство. Участник от първия отбор застава до шапката, тегли листче и започва да обяснява думата на съотборниците си. Забранено е посочването и ползването на думи с общ корен. Времето се засича с таймер – 30 секунди. Целта е да се обяснят възможно най-голям брой думи. Всяка отгатната дума се оставя извън шапката. Допустимо е думи, които не се отгатват да се пропускат, след което се връщат обратно в шапката. След изтичане на 30-те секунди, играчът, който е обяснявал думи преброява отгатнатото и се връща на мястото си, а до шапката застава човек от другия отбор. Отгатват само съотборници. Този етап на играта продължава докато думите в шапката свършат. Всеки отбор изчислява отгатнатите думи и резултатът се записва.

Втора част – Думите се връщат сгънати в шапката и всеки участник, чийто ред за обяснение е дошъл обяснява съществителното от листчето само с една дума. Отново важи правилото да не се посочва и да не се ползват думи с общ корен. Играчите се редуват както в предходния етап. След приключване всеки участник изброява отгатнатите думи, които не се връщат в шапката и резултатът се записва.

Трета част – Играе се със същите думи в същия ред от предходните етапи на играта, но думите вече се обясняват с пантомима, отново за 30 секунди докато шапката остане празна.

След изиграване на трите етапа на играта, резултатите се изчисляват. Победител е отборът с повече отгатнати думи.

Играта е изключително забавна, като същевременно подпомага играчите да действат в екип, развиват се концентрацията, комуникацията, изразяването.