Детската приказка

„Оня, който обича приказки, обича живота.
Оня, който вярва в приказки, вярва в живота.
Оня, който пише приказки, воюва за живота“ – Кина Къдрева

Свързаваме приказките с детството, времето на фантазиите – страшни или вълнуващи, времето на вярата в магичното, когато младият човек още не знае кое е възможно и кое не. Възрастните също харесваме разказването на истории, ние четем книги, гледаме филми, театрални постановки, и в тези моменти ставаме подвластни на едни чужди истории, които все пак свързваме в себе си с нашия вътрешен свят, оставяме настрани ежедневието и се наслаждаваме на едно друго измерение, донякъде фантастично, в което се преплитат случващото се и неслучващото се. Възрастните прекарваме много време в гледане, четене, слушане и разказване на истории.

Малкото дете има достъп до този магичен свят на езика чрез приказките, които възрастният му чете или разказва. Приказката предоставя една магична комбинация от удоволствието от езика и споделеното време с любим възрастен, когато в сигурното пространство на дома детето се потапя във вълшебния свят на герои, принцеси, страшни чудовища, приключения и чудеса.

Слушането и разказването на приказки дава сериозен тласък на детското развитие по приятен и вълнуващ начин. Детето съпреживява затрудненията, справянето, приключенията на героите, идентифицира се с тях, възприема ценности, учи думи и поведения, свързва картинките от книжката с определени образи.

Приказките предават опита на общността чрез героите, ситуациите, поуките. Появяват се темите за „добро и зло“ ,“милосърдие“, „смелост“, „високомерие“, „хитрост“, „щедрост“. Чрез приказките детето може да се поучи от действията на героите, да приеме техните начини на справяне с предизикатекствата или да помисли какво би направило то. Приказките са и средство за преработване на конфликтни теми и ситуации и често се ползват в кабинетите за детска психотерапия.

Когато детето не харесва четенето на книжки, родителят би могъл да измисли заедно с него нова приказка, където самото дете или любима негова играчка да е главен герой.